تفاوت برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در انیمیشن و VFX ! باعث افتخار هست که آقای سجاد ربیعی از فعالان حوزه انیمیشن و VFX و مدرس شرکت cmiVFX در نرم افزار هودینی در کنار ماست . امیدوارم دوستان نهایت استفاده را از این گنجینه ارزشمند داشته باشند . بخش اول از سری مقالات آشنایی با مفاهیم اولیه زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی را آقای سجاد ربیعی در ادامه خواهیم داشت .
آشنایی با مفاهیم اولیه زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی
قسمت 1 :
-
تفاوت زبان های اسکریپت نویسی و برنامه نویسی
(Programming Languages vs Scripting Languages)
-
تفاوت پلاگین و اسکریپت ابزار ها
(Plug-ins vs Scripting Tools)
-
کاربرد زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در صنعت انیمیشن و VFX
کانال مقالات استاد سجاد ربیعی در ImanVFX
آشنایی با مفاهیم زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در انیمیشن و VFX قسمت 1
آشنایی با مفاهیم اولیه زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در انیمیشن و VFX قسمت 2
آشنایی با مفاهیم اولیه زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در انیمیشن و VFX قسمت 3
آشنایی با مفاهیم اولیه زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی در انیمیشن و VFX قسمت 4
آشنایی با مفهوم Physically Based Rendering در موتورهای رندر
تفاوت زبان های اسکریپت نویسی و برنامه نویسی,قسمت 5 معرفی اسکریپت نویسی
تفاوت زبان های اسکریپت نویسی و برنامه نویسی,سجاد ربیعی قسمت 6
تفاوت زبان های اسکریپت نویسی و برنامه نویسی,سجاد ربیعی قسمت 7
تفاوت زبان های اسکریپت نویسی و برنامه نویسی,آشنایی با PyMEL – Python – API – PyQt
مقدمه و سخنی با دوستان
با عرض سلام . دوستان عزیز در این مقاله قصد دارم تا شما را با مبحثی آشنا کنم که بیشتر دوستانی که با انواع نرم افزار ها کار میکنند از آن بی اطلاع هستند و معمولا آنها را جا به جا به کار میبرند ، این موضوع هم ارتباطی با حرفه ای یا غیر حرفه ای بودن دوستان نداره و حتی من بارها شنیدم که اشخاص ظاهرا حرفه ای ابزاری را با زبان های اسکریپت نویسی نرم افزار خود میسازند و میگویند ما یک پلاگین ساختیم ! (در مورد Python این موضوع کمی متفاوت است که بعدا توضیح میدهم)
به دلیل اینکه معمولا در فیلم های آموزشی برنامه نویسی (که تعداد آنها هم بسیار کم است) از همون اول میرن سراغ آموزش یک زبان مثل Python ، دیگه افراد با مبانی اولیه آن آشنا نمیشوند و شاید حتی بعد از اینکه بتونند برنامه های زیادی را با MEL یا Python بنویسند هنوز تفاوت بین برنامه نویسی و اسکریپت نویسی را ندانند ، کتابها یا مقالات خارجی هم که در این راستا منتشر شده است معمولا برای دوستانی که آشنایی کمی به زبان انگلیسی یا حتی لغات تخصصی آن ندارند زیاد مناسب نیست ، متاسفانه خودتون بارها دیدید که حتی اگر ترجمه این کتابها را بخوانید ، به دلیل اینکه مترجم اطلاعات کمی راجب این مبحث داره ، بیشتر اصطلاحات را با همان معنی انگلیسی به کار میبره به طوری که فهمیدن این موضوع از روی کتاب انگلیسی بسیار ساده تر از متن ترجمه شدست !
ولی در این مقاله من حاصل تجربیات خودم رو نوشتم و هر آنچه را که میدانم سعی میکنم به زبانی ساده بیان کنم تا دوستان فارسی زبان و مشتاق بتوانند بهترین استفاده را از آن ببرند. یه نکته رو الان بگم و اون هم اینه که به دلیل اینکه قصد دارم از پایه مفاهیم و مبانی زبان های برنامه نویسی رو یاد بدم ، این مقاله کمی طولانی خواهد شد و به همین دلیل آن را در چند پست مختلف مینویسم و کامل میکنم ، همچنین برای اینکه میخواهم شما عزیزان یکبار برای همیشه با مفاهیم پایه این مباحث آشنا بشوید و با خواندن این مقاله انشالا دیگر نیازی به سرچ زدن در مورد اصطلاحاتی که شاید بارها شنیده اید و دوست داشتید بدونید چیه نداشته باشید ، اوایل این مقاله مثل همین شماره 1 که براتون نوشتم ممکنه کمی گنگ و یا خسته کننده باشه ، بنابراین دوستانی که نمی خواهند با این شدت با جزییات مبحث برنامه نویسی آشنا شوند ، میتوانند شماره های دیگر این مقاله را مطالعه کنند.
اگر یکم متن مقالات من محاوره ای شده قصد جسارت ندارم و فقط قصدم اینه که مباحث پیچیده و سنگین رو با زبانی ساده بیان کنم تا دوستان خیلی راحتتر متوجه بشوند. میدونم که این مقالات کمی طولانیه ولی دوستان لطف بکنند اگر واقعا علاقه مند هستند آنها را کامل بخوانند ، چون خودتون اگر پستی را share کرده باشید حتما متوجه شدید که چه کار سخت و طاقت فرساییه و ریگ انگشتاتون بعد از تایپ کردن به هم میخوره !
پس مجددا عرض میکنم که هدف از این مقالات ، آموزش برنامه نویسی و اسکریپت نویسی نیست ، چون یادگیری آن از طریق فیلم های آموزشی و سایت های مختلف امکان پذیره ، هدف از این مقالات ، یادگیری مفاهیم اولیه میباشد که معمولا در فیلم های آموزش گفته نمیشوند.
چه کسانی نیاز به خوندن این مقالات دارند !؟
اساسا هر کسی که علاقه مند به مباحث تکنیکی نرم افزار ها به خصوص نرم افزار Maya میباشد ، میتونه از مطالعه این مطالب بهره ببره ، همچنین دوستانی که میخواهند در حوزه VFX و داینامیک فعالیت کنند باید حتما این مقالات رو بخونند و از آنها اطلاع داشته باشند ، به جز این افراد ، بقیه دوستانی که در بخش های دیگر نرم افزار مثل Modeling ، Rendering و … میخواهند فعالیت کنند نیز میتوانند از این مقالات استفاده کنند ، چون برنامه نویسی و اسکریپت نویسی تنها مربوط به بخش داینامیک نیست و در همه بخش ها کاربرد داره ،فقط میتوان گفت که برای بحث داینامیک و VFX میتونه الزامی باشه ! پس جواب سوال مذکور شاید همه کس باشه !
! Let’s begin it
امروزه همه میدانند که کامپیوتر با زبانی به اسم زبان ماشین کار میکنه ، زبان ماشین در حقیقت همان زبان صفر و یک یا باینریه ، چون دستگاه های دیجیتال از جمله کامپیوتر تنها دو عدد صفر یا یک و یا دو حالت خاموش و روشن رو متوجه میشوند. حالا چون قصد آمورش دیجیتال رو ندارم زیاد راجبش توضیح نمیدم ولی فقط اینو بدونید که در زبان ماشین ما تقریبا هیچ فرمول ریاضی ، دستور و فرمانی نداریم که کار خاصی رو برای ما انجام بده ، جالبه بدونید که ما در زبان ماشین حتی عملیات ضرب را نداریم ! بله درست متوجه شدید ما ضرب به این سادگی رو نداریم ، برای انجام عملیات ضرب کامپیوتر از عملیات جمع استفاده می کنه ، مثلا برای 2 * 3 این اتفاق میوفته : 2 + 2 + 2
خوب حالا اگر ما بخواهیم یه فرمول بنویسیم که مثلا مساحت یه کره رو محاسبه کنه چی میشه ؟ باید چندین صفحه A4 کد 0 و 1 بنویسیم تا این فرمول با عملیات جمع نوشته بشه و برای فرمول های بزرگتر هم احتملا عمرمون کفاف نمیده !
اینجاست که پای زبان های برنامه نویسی وسط میاد ، در حقیقت در زبان ها برنامه نویسی ما فرمول خودمون رو به زبان آدمیزاد مینویسیم و این زبان های برنامه نویسی این زحمت سنگین رو بر دوش دارند که آنچه را که ما نوشتیم به زبان ماشین تبدیل کنه که کامپیوتر متوجه بشه ! فقط یه نکته رو همین جا بگم که عموما به جای استفاده از سیستم باینری یا دودویی یا همون صفر و یک ، از سیستم هگزادسیمال یا 16 تایی استفاده میکنند ، خوب شاید یکم گیج بشید که منظور از این سیستم اعداد دودویی و هگزا دسیمال چیه !؟ اجازه بدید یه توصیح بسیار کوتاه بدم :
انواع سیستم اعداد
ما چندین نوع سیستم اعداد داریم که هر یک در جایی کاربرد داره و البته من هم با همه کاربرد های آن آشنا نیستم ، مثل سیستم HexaDecimal , Decimal , Octave , Binary که به ترتیب به آنها سیستم های شانزده تایی ، ده تایی ، هشت تایی و دوتایی میگویند.
– سیستم ده تایی یا Decimal همان سیستم شمردن خودمونه که از 0 میشماریم تا 9 ، و بعد از 9 ، اعداد دورقمی میشه و از ترکیب همان ده رقم صفر تا نه ساخته میشه مثل 12 .به دلیل اینکه ما ده تا عدد مختلف بیشتر نداریم بهش میگن دهتایی
– بنابراین در سیستم 16 تایی ما باید 16 تا عدد مختلف داشته باشیم که با ترکیب آنها بتوان سایر اعداد چندین رقمی رو نوشت ، ولی مگر ما به جز عدد 0 تا 9 عدد دیگری هم داریم !؟ مسلما نه و اینجاست که از حروف انگلیسی A , B , C , D , E , F استفاده میکنند !
پس برای شمردن به روش این سیستم اینگونه عمل میکنیم که ابتدا از 0 شروع به شمارش میکنیم تا میرسیم به 9 ، حالا برای نوشتن عدد 10 (در سیستم دهتایی) ، مینویسیم A و برای 11 مینویسیم B و برای 12 مینویسیم C و برای 13 مینویسیم D و برای 14 مینویسیم E و نهایتا برای 15 مینویسیم F و چون 16 تا رقم مختلف داریم ( 0 تا 9 و A تا F) پس بهش میگیم سیستم شانزده تایی.
مثلا عدد 30 در سیستم دهتایی در سیستم شانزدهتایی میشه 1E یا عدد 386 در سیستم دهتایی برابره با عدد 182 در سیستم شانزده تایی ! ممکنه سوال کنید که چه طور میشه این تبدیل سیستم های عددی رو به هم انجام داد ؟ جوابتون باید بگم که هر کدوم یه فرمول خاص دارن که اگر دوست داشتید میتونید در گوگل سرچ بزنید و پیدا کنید ، ولی باور بفرمایید که حتی من هم این فرمول ها رو به خاطر ندارم ، اما یه راه ساده تر برای تبدیل این سیستم اعداد به هم وجود داره که میتونید باهاش این سیستم ها رو به هم تبدیل کنید و ببینید نتیجه چی میشه ، این راه استفاده از نرم افزار قدرتمند Calculator یا همان calc یا ماشین حساب خودمونه که توسط شرکت مایکروسافت تولید شده و در تمام ویندوزها قابل دسترسه ، برای باز کردن این برنامه قدرتمند کافیه وارد قسمت Run ویندوز خود بشید و کلمه calc رو تایپ کنید و Enter بزنید. بعد از اینکه این برنامه باز شد وارد منوی View بشید و نوع ماشین حساب رو روی حالت Programmer تنظیم کنید ، بقیه چیزاشو خودتون در فیلم های آموزشی پیدا کنید . smile emoticon
– از روی توضیحات داده شده متوجه میشید که برای سیستم 8 تایی ما فقط اعداد 0 تا 7 رو داریم و برای سیستم دودویی ما فقط اعداد 0 تا 1 رو داریم !
مثلا عدد 3 در سیستم دهتایی برابره با عدد 11 در سیستم دودویی یا عدد 386 در سیستم دهتایی برابره با عدد 110000010 در سیستم باینری یا دودویی. تا اینجا ممکنه از خوندن این مطالب کمی خسته شده باشید ولی حالا که معنی این اعداد 110000010 رو که خیلی از جاها مینویسند میدونید شاید کمی از خوندن این مطالب خشنود شده باشید ! به خصوص اینکه با علم داشتن این سیستم ها میتونید کارای جالب مثل رمز گزاری کردن عدد های خودتون بکنید ! برای اینکه من و شما از نوشتن و خواندن این مطالب کمی خسته شدیم ، اجازه بدید تا ادامه این بحث رو در پستهای دیگر برای شما دوستان عزیز بنویسم.
با تشکر
سجاد ربیعی
27 دیدگاه
حامد
عالی.خدا خیرتون بده ممنون
خادم کلاغ
سلام
آقا من این مقاله را خوندم و خیلی برام مفید بود
گفتم تشکر کنم بابتش.
یا علی
خدا خیرت بده.
سجاد ربیعی
خواهش میکنم ، ممنون از نظرتون 🙂
سیامک سازگار
خیلی ممنون
بسیار عالی
رضا رفیعی
ممنون آقای ربیعی عزیز.
شروع بسیار سوپرایز کننده ای بود. البته من با وجود اینکه رشتم نرم افزار بوده اما برام واقعا سخت بود که با برنامه نویسی ارتباط کامل برقرار کنم . شاید دلیلش همونی هست ک شما گفتین و طرز اموزش نادرست اساتید. مطمئنا با تجربه کاری ک شما دارید و آموزشهای خوبتون خیلی خیلی به خود من کمک خواهد شد تا این اطلاعات جدید رو با اطلاعاتی ک از قبل داشتم توی کارام استفاده کنم خصوصا توی فوردی و افتر ک نرم افزارای تخصصیم هستن
سجاد ربیعی
با تشکر از شما دوست عزیز ، امیدوارم که ادامه این مقالات هم برای شما مفید باشه.
محمد
سلام و عرض خسته نباشید به آقای ربیعی
واقعا ممنون
اون ضرب المثل انیشتین یا ساختگیه یا انیشتین داغون بوده !!!!
کسیکه محفوضاتش تو کاغذ و هرچی بجز ذهنش باشه وقتی اونو از دست بده میشه نادان در همون مورد و داستانی هم در همین رابطه هست که جالبه اما واقعا شرمنده ام وقتشو ندارم بنویسم.
ممنونم
حسین تاجیک
خیلی ممنون آقای ربیعی. واقعا مطلب خیلی خوب و مفیدی رو شروع کردید. از اینکه وقت میزارید و این مقالات رو ترتیب میدید سپاسگزارم.
رسول
خداروشکر آقای ربیعی استاد قَدَر ویژوال به جمع ما اومدن.دوستان قدر ایشون رو مثه بقیه اساتید بدونیم و انشالا… استفاده کامل رو از تجربیاتشون ببریم…
سجاد ربیعی
از تمام دوستانی که از بنده تشکر کردند ، سپاسگذاری میکنم و تعاریف شما از بنده هم برای من افتخاره بزرگیه و هم انرژی برای ادامه فعالیت 🙂
سجاد ربیعی
از تک تک دوستانی که از این مقاله خوششون آمده و از بنده تشکر کردند ، متشکر هستم و تعاریف شما هم باعث افتخار بنده می باشد وهم انرژی برای ادامه کار 🙂
سیب
سلام
خوب بود. تشکر و سپاس از آقایان ربیعی و براتی . . .
اما برای تبدیل اعداد به مبناهای مختلف به فرمول پیچیده ای نیاز نداریم و فقط با چند تقسیم و ضرب ساده این کار انجام میشه.
توصیه می کنم دوستانی که میخوان برنامه نویس حرفه ای بشن حتما روی منطق، ترکیبیات و ریاضیاتشون کار کنند، چون علی الخصوص زمانی که قراره یه پلاگین برای کارهای زمان بر محاسباتی بنویسید حتما باید بهینه باشه و این ممکن نیست مگر با دانش خوبی از ریاضیات.
جسارتم رو ببخشید.
خسته نباشید
سجاد ربیعی
سلام.
با تشکر از شما دوست عزیز بابت اینکه این مقاله را مطالعه کردید و نظرتون رو نوشتید.
در رابط با بخش اول توضیحاتتون باید عرض کنم که من هم البته نگفتم فرمول بسیار پیچیده و خاصی دارند ، نوشتم دوستان میتونند در اینترنت سرچ بزنندو آنها را پیدا کنند ، اگر هم گفتم من نمیدانم ، مزاح کردم ، چون مسلما هر کسی که چند برنامه و ابزار مختلف را با زبان های C ، Python و MEL نوشته باشد ، این فرمول ها برای این دوستان نباید پیچیدگی خاصی داشته باشند ، مثل فرمول تبدیل دسیمال به باینری که باید اعداد دسیمال را به عدد 2 تقسیم کنیم و از باقیمانده آنها برای بدست آوردن عدد باینری نهایی استفاده کنیم.
میخواستم بگم که یک برنامه نویس حرفه ای نیازی به حفظ کردن همه فرمول ها ندارد ، فقط باید بداند که از آنها چگونه باید استفاده کند و اینکه این فرمول ها وجود دارند ، چون تمام فرمول ها را میتوان به راحتی در اینترنت پیدا کرد ، خود من هم چندین فایل Note دارم که در آن فرمول ها و نکات مهم برنامه نویسی را نوشتم و هر دفعه به آنها رجوع میکنم ، این قضیه شبیه اون ضرب المثلیه که در رابطه با انشتین گفته شده ، اگر اشتباه نکنم اینطوری بود که :
از انشتین شماره تلفنی یا همچین چیزی رو سوال کردند و او هم گفت که من حفظ نیستم ، با تعجب گفتند چه طور شما همچین چیز ساده ای را نمیدانید ، انشتین گفت وقتی میشه این اعداد را به راحتی در دفترچه یادداشت نوشت ، چه نیازیه که در ذهنمون جایی را برای آنها در نظر بگیریم ؟
به عقیده بنده این یکی از رمز های موفقیت در برنامه نویسی اینه که قرار نیست کلی تلاش کنیم تا همه چیز را از حفظ باشیم ، فقط باید آنها را در جایی بنویسیم و نحوه کار با آنها را بدانیم.
در رابط با بخش دوم صحبت هاتون باید بگم که به نکته بسیار مهمی اشاره کردید ، ممکنه یک برنامه را دو شخص حرفه ای و غیر حرفه ای بنویسند ، ولی اشخاص حرفه ای معمولا کدهای بهینه تر یا Optimize تری مینویسند و این باعث میشه که سرعت برنامه آنها بالاتر بره ، مثل انجام پردازش نور و متریال در مقوله رندر که نیاز به کدهای بسیار بهینه ای دارد.
فقط برای کامل کردن توضیحاتتون باید به دوستان این نکته را هم بگویم که تنها فرمول ها و ریاضیات و منطق برای بهینه سازی مهم نیستند ، به خصوص در زبان برنامه نویسی ++C ، در برنامه نویسی تکنیک های کد نویسی هم بسیار مهم هستند و حتی در بسیاری از مواقع از ریاضیات هم مهمتر هستند ، تکنیک هایی نظیر تعریف نوع صحیح متغیر ها ، استفاده از اشاره گر ها یا Pointer ها ، استفاده از حافظه Dynamic ، استفاده صحیح از Class ها و Destructor در Class ها ، Memory Allocation و بسیاری تکنیک و ابزار دیگر .
میثم رحمانی
سلام خدمت اقای براتی و اقای ربیعی.
اگه امکانش هست مجموعه ای رو تولید کنید که کامل برنامه نویسی مرتبط با انیمیشن سازی رو اموزش بده حالا اگه بر مبنای paython باشه که بهتر باز هر جور خودتون صلاح میدونید،خواهش مندم کنار همچین مجموعه ای یک مجموعه برای اسکریپت نویسی رو ارائه بدین مطمئنم این کار کمک خیلی بزرگی به من و سایر دووستان میشه خواهشا این پیشنهاد رو خوب برسی کنید.بابت کل تلاش های هم که برای همه انجام میدین ممنونم.
احمد
تشكر از شما
Reza.Akhz
سلام و ممنون بابت این پست.
این پست واقعا سوپرایز بود.
خیلی خیلی خوشحالم که می تونم گوشه ای از تجربیات آقای ربیعی رو استفاده کنم.
همیشه امیدوار بودم روزی کنارتون باشم و بتونم یه جورایی شاگردی کنیم.
این پست واقعا برای یک سری از دوستان مثل من لازمه.منظورم کسانی هست که تو حوزه ی تکنیکال و VFX کار می کنند، شاید تعداد علاقه مندان به این بخش (Programming) کم باشه و قطعا افراد کمی هستند که درک کنند که این مقاله های بسیار کم، اونم به فارسی و از زبان کسی که خودش مجری قابلی بوده، واقعا ارزشمند و حکم طلا رو داره.
بازم ممنون. استفاده کردم و منتظر قسمت های بعدی هستم. (به شدت)
و تشکر سایت. (y)
سجاد ربیعی
سلام.
دوست عزیز از توجه و تعاریفتون بسیار بسیار سپاسگذارم.
خوشحالم که شما اهمیت این مقاله را به طور کامل درک کردید ، کاری به تعریف از خود و اینکه من این مطالب را نوشتم ندارم ، مهم اینه که واقعا مطالب فارسی که بتونه مفاهیم پایه را در برنامه نویسی آموزش بده کمه و انهایی هم که وجود دارند یا برای دوستان آرتیست خیلی روان نیستند و یا اینکه تنها ترجمه مطالب خارجی هستند که دیگه بدتر !
فیلم های آموزشی هم که عموما همان اول قضیه میپرند سر آموزش کد نویسی در انواع زبان های برنامه نویس و صحبت های کاملی راجب این مفاهیم نمیکنند.
من خودم چون همجنس شما هستم و مثل شما انیمیشن و VFX کار میکنم ، سعی کردم تنها چیزهایی را که خودم کاملا درک کردم را با زبانی ساده بیان کنم تا دوستان آرتیست و انیماتور که با دنیای برنامه نویسی آشنایی ندارند بتوانند آنها را درک کنند. دانستن این مطالب شما را در انتخاب زبان های برنامه نویسی و تکنیک های مختلف میتونه کمک بکنه.
امیدوارم از ادامه این مقالات هم همینطور راضی باشد.
جواد
ممنون جناب استاد ربیعی امیدوارم به این بچه ها کمک کنید تا یک روز کشورمون بتونه خودش نیاز رو تامین کنه
خسته نباشید میگم خدمتون و تشکر فراوان از شما به خاطره این لطف بزرگ
احسان ط
باعث افتخاره که افراد با تجربه ای هچون آقای ربیعی رو در این بین می بینم . خیلی خوشحال شدم
که دیدم همچین توانایی هایی رو اینجا در کنار خودمون داریم . امیدوارم که ایشون فرصت کنند و در انجمن نیز
در بین ما باشند که البته باعث خرسندی ما خواهند شد .
danial
دستتون درد نکنه اقای ربیعی .
لطف کردید 🙂 منتظر قسمت های بعدی هم هستیم 🙂
علی
سلام
خیلی خوب بود یه نوشته ی سهل و ممتنع
در عین سادگی تخصصی بود
ممنون از زحمات شما
اقای ربیعی یه سوال و یه درخواست ایمیل کردم به ایمیل یاهوتون ممنون میشم جواب بدین
هومن
تشکر ویژه از شما آقای ربیعی
علی مختاری
آقای ربیعی خیلی ممنون از شما که افتخار دادید به ما و همچین مقاله ی ارزشمندی رو در اختیار ما قرار دادید
ایمان . ب
آقای ربیعی سلام
رزومه شما رو ندیده بودم ، من واقعا شرمنده ام …. باعث افتخار هست که اینجا هستین و بر من منت گذاشتین و دعوتم رو پذیرفتین . امیدوارم دوستان از حضور شما استفاده ببرن …….. خیلی دوست داشتم در مورد همکاری شما با cmiVFX اطلاعات بیشتری داشته باشم . ممنون از مطلب مفید شما
سجاد ربیعی
بسیار ممنونم دوست عزیزم ، این تعاریف و اینکه در سایت شما فعالیت میکنم واقعا باعث افتخاره
البته کار شما هم در سایت ImanVFX قابل تقدیر و ستودنیه ، همانطور که قبلا در فیسبوک عرض کردم ، من همیشه از سایت شما راضی بودم.
امیدوارم بتونیم در کنار هم برای کمک به پیشرفت دوستان علاقه مند و ارتقای سطح کیفی و دانش جامعه انیمیشن و به خصوص جلوه های ویژه کامپیوتری قدمی موثر برداریم.
احسان
خیلی ممنونم.
امیدوارم قسمتهای بعدی نیز سریع تو سایت گذاشته بشه(:
سجاد ربیعی
ممنون دوست عزیز ، تا الان 4 قسمت نوشته بودم که همه را در سایت قرار دادم ، انشالا شماره های بعد هم بعد از نوشتن به سایت اضافه میکنم.