آیا حافظه اس اس دی – SSD یا درایو SSD یا دیسک جامد در پردازش های کامپیوتری تاثیر دارد ؟ آیا اس اس دی – SSD در کار با افترافکت ، پریمیر، فتوشاپ یا سینمافوردی نیاز هست ؟
حافظه SSD مخفف عبارت Solid State Drive یا درایو حالت جامد است. با توجه به اینکه فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران نشان داده که هیچ گونه توانائی در ساخت واژه های معادل را ندارد ، ما مجبور هستیم ترجمه تک تک لغات را استفاده کنیم که آن هم معنای خاصی برای ما ارائه نمیکند .
SSD چیست ؟
حافظه اس اس دی یا درایو SSD در واقع یک ابزار ذخیره سازی اطلاعات برای کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ به حساب می آید . این سری از حافظه های ذخیره سازی قادر هستند همان خدمات هارد دیسک های سنتی یا به عبارتی HDD را با یک سیستم جدید و متفاوت ارائه بکنند . سرعت ذخیره سازی و خواندن اطلاعات برروی SSD ها به مراتب بالاتر از هارد های HDD است. در اس اس دی – SSD هیچ قطعه متحرکی وجود ندارد. اطلاعات به جای ذخیره شدن در دیسک های سخت متحرک در ریزتراشه ها یا میکروچیپ ذخیره می شوند. در واقع اس اس دی – SSD نوع نسبتا جدید و بسیار سریعی از حافظه هست . حافظه اس اس دی – SSD نسبت به هارد دیسک های سنتی قیمت بسیار بالاتری دارد و خرید درایو SSD هزینه به نسبت زیادی روی دست کاربر میگذارد . در زمان خرید سیستم باید هدف گذاری کنیم و اولویت ها را مشخص کرده و براساس نیازها اقدام به خرید بکنیم . در انتهای این مقاله در سایت ایمان وی اف ایکس حتما بحث جمع بندی را مطالعه کنید . در این مطلب در مورد ارتباط SSD به افترافکت ، پریمیر پرو هم نکات مهمی درادامه ارائه شده است .
مزایای اس اس دی ( SSD )
- کاهش محسوس در زمان بوت ( بالا آمدن سیستم عامل ) کامپیوتر
- اجرا و لود نرم افزارها در مدت زمان کمتر
- ذخیره یا بازکردن بی درنگ اسناد و فایلهای مختلف
- سرعت بالای کپی انواع فایل ها
معایب SSD
در وهله اول قیمت بسیار بالای این حافظه ها ذهن را درگیر میکند . حافظه های اس اس دی نسبت به همتای سنتی خود یعنی هارد دیسک ها قیمت بسیار بالاتری دارند که کاملا تعیین کننده است . یکی از معایب مهم SSD ها این است که اگر چه میتوانند اطلاعات را با سرعتی بسیار بالا در درایوهای خالی بنویسند، اما در صورت نوشتن مقادیر زیادی از اطلاعات ، به مرور زمان دچار کندی میشوند .
عدم بازیابی اطلاعات هم یکی دیگر از نقاط ضعف SSD است . زمانیکه هارد دیسک های سنتی یا به عبارتی HDD از کار می افتد ، با استفاده از نرم افزارهای ریکاوری و یا با استفاده از کارشناسان می توانیم حداقل مقداری از داده ها را بازیابی کنیم که این امکان در اس اس دی – SSD ها وجود ندارد . مسئله دیگر عمر مفید SSD هاست که براساس تعداد دفعات نوشتن نسبت به هاردهای سنتی – HDD ها عمر کمتری دارند . در حال حاضر SSD با اینکه با ظرفیت های متنوعی ارائه می شود ولی هر چه ظرفیت آنها بالاتر می رود ، شیب قیمت آنها به شدت افزایش پیدا میکند . پس قیمت ، عمر مفید و عدم بازیابی اطلاعات از نکات منفی SSD هاست . در مرحله بعدی در سایت ایمان وی اف ایکس در مورد مسائل تعین کننده SSD صحبت میکنیم .
آیا اس اس دی پردازش می کند ؟
حافظه اس اس دی محلی برای ذخیره سازی و فراخوانی فایل ها البته با سرعت بالاتر نسبت به هارد های سنتی است و به هیچ وجه از این قطعه انتظار کارهای پردازشی در سیستم را نباید داشته باشیم . در یک کامپیوتر و یا لپ تاپ واحد پردازش مرکزی ( به انگلیسی : Central Processing Unit ) یا به اختصار CPU یا پردازنده مرکزی کلیه کارهای پردازشی سیستم را انجام می دهد و هرچقدر این قطعه قوی تر باشد ، سرعت کارهای پردازشی در محیط نرم افزار هایی مثل افترافکت ، پریمیر فتوشاپ ،تری دی مکس ، سینمافوردی و … بالاتر خواهد بود .
حافظه SSD کار پردازشی انجام نمی دهد و صرفا محلی برای نگهداری و فراخوانی سریع اسناد ، ویدئوها ، فوتیج ها ، تصاویر ، موزیک ها وکلیه فایل هاست . از یک حافظه نباید انتظار داشته باشیم که در پردازش افکت ها و در پروسه رندر و خروجی به صورت مستقیم حضور داشته باشد و قطعا حافظه SSD وظیفه ای برای بیل و کلنگ زدن در زمان پردازش های اصلی سیستم نخواهد داشت ! وظیفه بیل و کلنگ زدن در زمان پردازش ها و مخصوصا در زمان رندر و خروجی به عهده واحد پردازشگر مرکزی یا همان CPU هست .
کار در مقیاس بزرگ و نیاز به SSD
به این نکته دقت کنید SSD سرعت بالاتری در فراخوانی یا لود فایل ها نسبت به هارد های معمولی دارد و زمانیکه فایل ها سنگین هستند و حجم و ابعاد بزرگی دارند ، فراخوانی سریعتر این فایل ها به پردازنده – CPU یا واحد پردازشگر مرکزی کمک خواهد کرد که فایل ها را سریع تر در اختیار بگیرد ، مخصوصا اگر در تایم لاین پریمیر ، فاینال کات یا افترافکت محتوای مهمی نظیر فوتیج ها و فایل های ویدئویی در ابعاد 2K – 4K حضور داشته باشند، فراخوانی سریع این فایل ها بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد بود . بسیاری از مخاطبین وب سایت ایمان وی اف ایکس – ImanVFX هم در این محدوده فعال هستند . اگر شما در مقیاس های بزرگ کار می کنید ، تدوینگر هستید و با فایل های حجیم سرو کار دارید ، در کنار یک پردازنده ، کارت گرافیک و RAM حتما نیاز به SSD هم خواهید داشت تا توازن و تعادل خوبی مابین قطعات بوجود آید .
نکته مهم اینجاست حتی اگر SSD داشته باشید باز هم به این مسئله خواهید رسید که توان پردازشگر اصلی یا همان CPU به گونه ای باید باشد که بتواند فراخوانی سریع فایل ها از SSD را مدیریت و پردازش کند ! در هر صورت همانطور که از اسم CPU کاملا مشخص هست ( واحد پردازشگر مرکزی ) وظیفه پردازش های کل سیستم را در اختیار دارد و هر چقدر CPU توان و قدرت پردازشی بالاتری داشته باشد. در پروسه های کاری خود سرعت بالاتری را تجربه می کنید .
جمع بندی
باید اولویت خود را مشخص کنید !
با نصب حافظه SSD ، ویندوز و نرم افزارها یا فیلم ها با سرعت بالاتری فراخوانی شده و زودتر اجرا می شوند. اگر یک کاربر معمولی هستید و محدودیت بودجه ندارید و اگر فراخوانی یا به عبارتی بالا آمدن سریع تر ویندوز برای شما جذابیت دارد ، SSD بخرید .
اگر بودجه برای شما مسئله تعیین کننده ای است و قصد دارید سیستم معمولی خود را ارتقا دهید و یا اینکه قصد دارید سرعت بالاتری را در نرم افزارهای افترافکت ، پریمیر ، سینمافوردی ، فتوشاپ و … تجربه کنید ، به جای خرید SSD حتما در فکر ارتقا CPU باشید . با توجه به افزایش شدید قیمت قطعات کامپیوتری در سیستم های معمولی و متوسط که این روزها در محدوده 15 تا 18 میلیون تومان قیمت دارند ، وجود SSD واقعا اولویت نیست . برای افزایش سرعت در این سیستمها به جای خرید SSD بهتر هست CPU را تقویت کنید و ارتقا دهید . برای نرم افزارهایی مانند افترافکت و پریمیر ، در وهله اول به CPU و در مرحله بعدی باید به RAM و گرافیک اهمیت داد .
اگر کاربر حرفه ای هستید ، طبیعی هست که کار در مقیاس بزرگ در تایم لاین هایی که فوتیج های 2k – 4K در دل خود دارند وجود یک SSD با سرعت بالا به سیستم می تواند کمک بکند و در کل قطعات سیستم باید یک تعادل و هماهنگی با هم داشته باشند .